Wódka na wesele – jaką wybrać?
Tradycyjne, polskie wesele nie może się obyć bez sporej ilości alkoholu. Większość gości nie wyobraża sobie przyjęcia bez dużej ilości pysznego jedzenia, tanecznej muzyki na żywo oraz zimnej wódki. Jej wybór należy do ważnych punktów weselnych przygotowań. Jaka wódka na wesele będzie najlepsza? Jak ją podawać i ile butelek kupić?
Najlepsza wódka na wesele – czyli jaka?
Rozważania o tym, jaka najlepsza wódka na wesele powinna zostać zamówiona, można by zastąpić pytaniem o to, jaką wódkę najbardziej lubimy, jaka najbardziej pasuje do charakteru planowanego przyjęcia. Nie ma z pewnością jednej najlepszej, która zadowoliłaby wszystkich. Są różne gusta, a różnym osobom smakować mogą zupełnie inne rzeczy. W przypadku wesela jednak sprawa jest o tyle skomplikowana, że organizator musi podjąć jakąś decyzję, która obejmie wszystkich obecnych gości. Dlatego też dobrze jest znaleźć rozwiązanie jak najbardziej uniwersalne.
Wódka na wesele – jaka sprawdzi się najlepiej? Czy zdecydować się na tradycyjnie czystą, czy może jakieś wódki kolorowe? A może wybrać marki premium? Wydaje się, że organizator zmuszony będzie podjąć decyzje samodzielnie, kierując się nie tylko własnymi upodobaniami i smakiem trunku, lecz również ceną. Zazwyczaj, na podstawowy alkohol wybierane są wódki czyste, kolorowe zaś lub z kategorii premium stanowią uzupełnienie, jeśli na przejęciu ma zostać zorganizowany na przykład samoobsługowy drink-bar.
Poza znanymi markami, takimi jak Wyborowa, Sobieski, Pan Tadeusz, Stock czy Finlandia, organizatorzy przyjęć weselnych coraz częściej sięgają po wódkę Bocian. Zachęca ich nie tylko dość delikatny smak, który trunek zawdzięcza dodatkowi ziarna kukurydzy, ale również oryginalna, elegancka butelka.
Wódka na wesele – ile kupić?
Wiele osób uważa, że od pytania o rodzaj wódki na wesele, dużo ważniejsze jest to o jej ilość. Oczywiście o tym, ile wódki zamierzamy kupić, decyduje kilka czynników. Po pierwsze, czy planujemy zabawę do rana, a później poprawiny? Czy serwowane będą też inne alkohole, takie jak wina, piwo, szampany? Czy planujemy podawać wódkę wyłącznie przy stolikach, czy zorganizować chcemy także specjalne stoły alkoholowe lub samoobsługowe drink-bary? Istotne są również kwestie finansowe i to, jaką kwotę organizatorzy chcą przeznaczyć na alkohol. Zazwyczaj jednak przyjmuje się, że minimalna ilość to 0,5 litra czystej wódki na każdą zaproszoną osobę. Wódka Bocian jest zazwyczaj kupowana właśnie w takich półlitrowych butelkach, pakowanych w kartony po 12 sztuk.
Ilość zamawianych butelek należy odpowiednio zwiększyć, jeśli Państwo Młodzi zamierzają obdarować nią dodatkowo gości po zakończonym przyjęciu. Zwyczaj wręczania weselnej wódki odjeżdżającym gościom, aby zabrali ją do domu (np. dla osób, które nie mogły przybyć), wymaga uwzględniania w planowanych ilościach zakupów.
Najlepsza wódka na wesele – jak podawać?
Wódka na wesele – jaka najlepsza? Wiele osób odpowie, że zimna. I jest w tym sporo prawdy. Nawet najlepsze wódki premium stracą na smaku, jeśli nie będą podawane w odpowiedniej temperaturze. Z tego względu warto zadbać o ich prawidłowe serwowanie. Jeśli butelki mają być umieszczone bezpośrednio na stołach, to świetnie sprawdzą się eleganckie rynienki wypełnione lodem. Jeśli organizujemy przyjęcie w stylu rustykalnym, a wódka ma być rozstawiona na specjalnych stołach alkoholowych, ściankach czy drink-barach, wykorzystać można wypełnione lodem balie. To interesujące rozwiązanie, które wpisze się idealnie w ogólną estetykę przyjęcia w takim klimacie.
Kupując wódkę na wesele, warto zadbać także o jej elegancką oprawę. Warto zamówić odpowiednio wcześniej okazjonalne winietki na butelki, z imionami Państwa Młodych lub jakimś zabawnym, nawiązując do okazji hasłem. Nie można zapomnieć również o dodatkach do wódki dla osób, które nie będą pić jej czystej. Jeśli planujemy organizację stoiska do samodzielnego przygotowywania drinków, należy zaopatrzyć je w odpowiednie szkło, kolorowe syropy, soki owocowe i napoje gazowane. Nie może również zabraknąć lodu w kostkach i świeżych owoców, bądź dodatków wytrawnych, np. oliwek.