Porady 

Kawa ziarnista Vergano – włoska jakość i doskonały smak

Kawa to napój, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie dnia. Niezależnie od tego, w jakim kraju się znajdziesz, wszędzie będziesz mógł liczyć na kubek gorącej kawy. Z racji powszechności tego napoju powstało wiele różnych sposób na przyrządzanie go. Niektórzy preferują intensywny smak gorzkiej kawy, podczas gdy inni nieustannie komponują nowe mleczno-kawowe napoje. Jest jednak jeden aspekt, który łączy wszystkie możliwe rodzaje napojów kawowych. Podstawę w każdym z nich stanowią wysokiej jakości ziarna kawy.

Włoska tradycja

Włochy to jeden z tych krajów, który większość z nas kojarzy przede wszystkim z pizzą, makaronem, piłką nożną oraz kawą. Najpopularniejsze sposoby przyrządzania kawy ziarnistej Vergnano, takie jak espresso czy cappuccino, powstały właśnie we Włoszech. W harmonii z włoską tradycją firma Caffé Vergnano produkuje swoją kawę w oparciu o najstarsze receptury.

Ta wyjątkowa palarnia kawy powstała w 1882 roku z inicjatywy Domenico Vergnano. Jest to firm pokoleniowa, ponieważ obecnie w palarni pracuje już czwarte pokolenie rodziny Vergnano. Firma stopniowo rozrastała się, zdobywając renomę w każdym regionie Włoch. Obecnie kawa ta znana jest na całym świecie.

Wielka firma z pyszną kawą

Obecnie firma Vergnano jest już dużym przedsiębiorstwem, rywalizującym z największymi firmami z branży kawowej. Pomimo rozbudowy nigdy nie zapomniano jednak o korzeniach. Kawa od samego początku funkcjonowania firmy palona jest zgodnie z procedurami narzuconymi za czasów założyciela palarni. W Caffè Vergnano kładzie się bardzo duży nacisk na jakość ziaren. Każda partia kawy musi zostać poddana obróbce we właściwy sposób. Jeżeli jesteś zwolennikiem kawy o bardzo intensywnym smaku, z pewnością przypadnie Ci do gustu kawa Vergnano espresso.

Najważniejszym etapem podczas produkcji jest wypalanie. To na tym etapie kawa ziarnista Vergnano nabiera goryczy oraz charakterystycznego aromatu. Ziarna są wypalane tradycyjną metodą wolnego prażenia. To dzięki takiej metodzie ich obróbki możesz rozkoszować się smakiem pysznej i aromatyczną kawy.

Smak, który pokochały miliony

Kluczowym elementem sukcesu firmy, oprócz tradycyjnych receptur, jest dobry produkt. Kawa Vergnano zawdzięcza swój unikalny smak najlepszej jakości ziarnom. Jest to napój o charakterystycznym, intensywnym smaku. Miłośnicy włoskiej kawy doskonale wiedzą, jak dużą wagę we Włoszech przykłada się do palenia ziaren. W zależności od naszego upodobania, możesz znaleźć kawę o jasnym lub ciemnym stopniu palenia. Im mocniej palona jest kawa, tym bardziej będzie ona gorzka w smaku. Kawy jasno palone świetnie nadają się do picia z mlekiem.

Firma Vergnano produkuje dziesiątki rodzajów kaw, dlatego na pewno każdy kawosz znajdzie odpowiednią dla siebie. W zależności od tego, co lubisz, możesz cieszyć się intensywnym smakiem, przyrządzając gorzką kawę Vergnano espresso lub nieco złagodzić jej smak poprzez dodanie cukru czy mleka. Niezależnie od tego, jaką kawę lubisz, warto zacząć poranek od filiżanki rozgrzewającego napoju, który doda Ci energii na resztę dnia.

Nie samą kawą człowiek żyje

Ważną informacją dla każdego konsumenta jest również aspekt ekologiczny. Kawy Vergnano od roku 1999 zostają wytwarzane w zgodzie z bardzo surowymi wytycznymi dotyczącymi ochrony środowiska oraz bezpieczeństwa produktu. Firma od lat głosi hasło, według którego, jeżeli poprawimy jakość środowiska naturalnego, w którym żyjemy, poprawi się również komfort naszej egzystencji. Zasada ta rzutuje również na kawę. Im czystsze środowisko naturalne, tym lepszą kawę możemy otrzymać. Kawa ziarnista Vergnano jak każda inna roślina, czerpie z natury składniki potrzebne do wzrostu. Dlatego właśnie od warunków wzrostu kawy zależy, jaki smak będzie miała ona smak. Smak jest wynikiem jakości gleby, powietrza oraz wody. Firma Vergnano od lat kontynuuje tradycję dbania o planetę w trosce o losy przyszłych pokoleń.

Powiązane artykuły