Jak zostać profesjonalnym cukiernikiem?
Cukiernik zajmuje się przyrządzaniem różnego rodzaju słodkości, w tym ciast, ciasteczek czy tortów. Praca w profesjonalnej cukierni to marzenie wielu osób, jednak mogą ją otrzymać jedynie ci, którzy posiadają odpowiednie kompetencje zawodowe. Jak zostać profesjonalnym cukiernikiem?
Kursy i szkolenia
Nauka cukiernictwa we własnym zakresie jest niezwykle wymagająca, a w wielu przypadkach nieefektywna. Nie dysponujemy bowiem specjalistycznym sprzętem, za pomocą którego kolejne umiejętności można by zdobywać w domowym zaciszu. Dlatego też najlepszym rozwiązaniem wydają się kursy i szkolenia z zakresu cukiernictwa. Wiele z nich przeznaczonych jest dla osób początkujących, które stawiają pierwsze kroki w tej branży. Dowiedzą się na nich, jak piec ciasta, jak je przyrządzać i dekorować. Ponadto zdobędą podstawową wiedzę na temat składników, które najczęściej używane są do wyrobu słodkości. Duża dawka wiedzy teoretycznej oraz praktycznej przyda się wszystkim, którzy chcieliby rozpocząć pracę w profesjonalnej cukierni.
Niemniej jednak kandydaci na cukierników nie powinni poprzestawać na kursach podstawowych. Dobrze, jeśli poszerzają swoje kompetencje zawodowe, zdobywając kolejne umiejętności. W tym celu mogą oni wybrać się na kurs dla zaawansowanych bądź kurs tematyczny, dotyczący na przykład przygotowywania czy dekorowania tortów. Coraz większą popularnością cieszą się też kursy z zakresu cukiernictwa, dotyczące drobnych słodkości – na przykład pop cakes czy muffinek. Obecnie bowiem klienci cukierni chętnie kupują nie tylko tradycyjne wypieki, lecz także te nieoczywiste, które jeszcze do niedawna nie były szeroko dostępne. Warto mieć świadomość, że zawód cukiernika wymaga ciągłego podnoszenia kompetencji zawodowych, a w szczególności nadążania za obowiązującymi trendami. Dotyczy to nie tylko osób prowadzących własną cukiernię, lecz wszystkich adeptów tego zawodu. Kursy dla cukierników powinny być prowadzone przez wykwalifikowaną kadrę, która posiada spore doświadczenie zawodowe. Szkoła cukiernicza w Warszawie oferuje różnego typu szkolenia, dzięki którym można zdobyć zarówno podstawową wiedzę, jak i poszerzyć kompetencje.
Jak zostać cukiernikiem?
Jeszcze do niedawna cukiernikami zostawały głównie osoby po szkole branżowej. Niemniej jednak należy ją wybrać od razu po zakończeniu szkoły podstawowej, kiedy niewiele osób wie, co chce robić w życiu. Pasję cukierniczą można odkryć dopiero po latach, czasem nawet w dojrzałym wieku. Obecnie nie ma przeszkód, aby się przebranżowić – wystarczy tylko poświęcić na naukę nieco czasu i oczywiście mieć w sobie prawdziwą pasję. Ważne jest też zaangażowanie i praktykowanie we własnym zakresie. Kandydaci na cukierników powinni często tworzyć słodkości w domowym zaciszu, choćby po to, aby ćwiczyć swój warsztat. Muszą pamiętać, że istotna jest nie tylko umiejętność łączenia składników, lecz również dekorowanie wypieków.
Profesjonalnym cukiernikiem nie zostaje się od razu – nawet najlepszy kurs nie daje odpowiedniego przygotowania, jeśli kandydat nie posiada praktyki zawodowej. Dlatego też dobrze jest poszukać pierwszej pracy w cukierni, chociażby na stanowisku pomocniczym. Dzięki temu można zobaczyć, jak wygląda praca cukiernika od kuchni oraz nauczyć się wielu rzeczy. Profesjonalistą, tak jak i w każdej branży, zostaje się dopiero z czasem, nabierając odpowiedniej praktyki. Zazwyczaj profesjonalni cukiernicy to osoby, które potrafią tworzyć przeróżne wypieki, lecz również dopasowywać ich receptury do wymagań klientów. Obecnie dużym zainteresowaniem cieszą się produkty bezglutenowe, bez laktozy czy przygotowane na bazie ekologicznych składników. Dobry cukiernik musi wiedzieć, w jakich proporcjach je dobrać, aby uzyskać oczekiwane rezultaty. Warto śledzić trendy branżowe, a także uczestniczyć w szkoleniach, które pozwalają nabyć nowe umiejętności oraz kompetencje. Dzięki temu można nie tylko poszerzać posiadany już warsztat, lecz również być jeszcze bardziej konkurencyjnym na rynku pracy, zarówno lokalnym, jak i krajowym.